Podľa Dotykačky, ktorej pokladničný systém využíva štvrtina českých
gastronomických prevádzok, bola najťažšia prvá vlaňajšia blokáda, tzv.
lockdown.
"Na také razantné obmedzenie nebol vtedy nikto pripravený. V polovici
marca 2020 sa zo dňa na deň zavreli tri štvrtiny podnikov a tržby sa
prepadli o 87 %," uviedol riaditeľ Dotykačky Petr Menclík.
Napriek uvoľneniu blokády v letných mesiacoch sa deficit spôsobený jarným lockdownom nepodarilo dohnať.
Nový úder prišiel hneď po letných prázdninách. Už koncom septembra došlo
k obmedzeniu otváracej doby, neskôr sa začala obmedzovať aj kapacita
gastro podnikov. V októbri po príchode druhej vlny nového koronavírusu
prišiel ďalší tvrdý lockdown, ktorý panuje prakticky do súčasnosti.
Jediným "vybočením" boli tri uvoľnenejšie týždne na prelome novembra a decembra.
Česká gastronómia sa počas roka na obmedzenie čiastočne adaptovala.
Vďaka moderným technológiám a optimalizácii procesov už podniky s každým
ďalším lockdownom prechádzajú k "okienkovej prevádzke" rýchlejšie a
efektívnejšie. Napriek tomu zostáva približne 60 % gastronomických
podnikov zatvorených a tržby sa pohybujú okolo 40 % "normálu".
Najlepšie súčasný režim zvládajú kaviarne a bistrá, ktoré do určitej miery aj za normálnych okolností fungujú v režime "take away", alebo vezmi si so sebou. Ich tržby za celý minulý rok klesli len o 19 %.
Podľa Luboša Kastnera z Asociácie malých a stredných podnikov AMSP ČR hrozí aktuálne koniec každej štvrtej prevádzke.
"Viac než tretinový pokles hodnoty trhu v kombinácii s neistými
kompenzáciami a slabým nábehom tržieb v roku 2021 spôsobí odliv zhruba
štvrtiny prevádzkovateľov a analogicky rovnakého počtu zamestnancov. Pre
záchranu odvetvia je teraz dôležité, kedy dôjde aspoň k čiastočnému
uvoľneniu a obnove prevádzky," dodal.
(1 EUR = 26,226 CZK)